Deprecated: Hook jetpack_check_mobile is deprecated since version jetpack-8.3.0 with no alternative available. in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/4/c/0/ostergardkombucha.se/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":18,"date":"2018-02-01T10:10:33","date_gmt":"2018-02-01T10:10:33","guid":{"rendered":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/?page_id=18"},"modified":"2021-06-29T08:24:55","modified_gmt":"2021-06-29T07:24:55","slug":"about","status":"publish","type":"page","link":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/about\/","title":{"rendered":"Om kombucha"},"content":{"rendered":"
\n
\n
\n
\n

Vad \u00e4r Kombucha?<\/h3>\n

<\/div><\/div><\/section><\/span><\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n
\n
\n
\n
\n

[kawm-boo-chah]<\/h3>\n

Namnet p\u00e5 allas l\u00e4ppar.. Kombucha \u00e4r n\u00e5got av en nygammal f\u00f6reteelse, n\u00e4stan alla generationer har n\u00e5gon erfarenhet av det, i n\u00e5gon form. Kanske har din gamla mormor bjudit dig p\u00e5 ett syrligt \u2019svampte\u2019 n\u00e4r du var liten, eller s\u00e5 kanske du f\u00e5tt en handfull med organiskt slem p\u00e5 skolg\u00e5rden av en kompis med beskrivningen att det var ett \u201dhusdjur\u201d som skulle matas med te? Eller h\u00f6rt talas om det under den senaste tiden p\u00e5 n\u00e5got hippt raw food-st\u00e4lle. Men vad \u00e4r egentligen grejen? Vi tar det fr\u00e5n b\u00f6rjan. Kombucha \u00e4r en fermenterad tedryck med ursprung i Fja\u0308rran \u00d6stern da\u0308r det bryggts i o\u0308ver 2000 a\u030ar. Det \u00e4r oklart exakt var kombucha f\u00f6rst d\u00f6k upp, vissa h\u00e4vdar att det kommer fr\u00e5n Kina, n\u00e5gra fr\u00e5n Korea och \u00e5ter andra Mongoliet. Det l\u00e5ter vi helt enkelt vara osagt.<\/p>\n

Klart \u00e4r i alla fall, enligt de f\u00f6rsta skriftliga k\u00e4llorna d\u00e4r det omn\u00e4mns, att redan den f\u00f6rste kinesiske kejsaren Qin (ut\u00f6ver att p\u00e5b\u00f6rja bygget av den kinesiska muren, grunda det kinesiska riket och bygga v\u00e4rldens st\u00f6rsta terrakottaarm\u00e9) \u00e4gnade stor tid \u00e5t sin hobby -od\u00f6dlighet- och drack d\u00e4rf\u00f6r flitigt kombucha som ett ha\u0308lsoelixir.<\/p>\n

Namnet kombucha dyker enligt legenden upp l\u00e5ngt senare, fra\u030an den japanske kejsaren Inyokos dagar.\u00a0Han behandlades framga\u030angsrikt f\u00f6r sina mag\u00e5kommor med kombucha av sin hovla\u0308kare Kombu. Av tacksamhet fo\u0308r sitt tillfrisknande do\u0308pte han drycken efter denne; Kombu-cha (cha- kinesiska fo\u0308r te), allts\u00e5 \u2018Kombus te\u2019.<\/p>\n

“Livets elixir”<\/h3>\n

Kombucha \u00e4r allts\u00e5 fermenterat te, och tillverkas genom att man tills\u00e4tter en aktiv mikrobiell kultur till te som s\u00f6tats med socker. En slatt f\u00e4rdigj\u00e4st kombucha \u00e4r fullst\u00e4ndigt infuserad med miljontals goda bakterier och j\u00e4starter och r\u00e4cker f\u00f6r att s\u00e4tta ig\u00e5ng fermenteringsprocessen, ungef\u00e4r p\u00e5 samma s\u00e4tt som man g\u00f6r med surdeg, yoghurt eller kefir. Sj\u00e4lva kulturen brukar dock kallas SCOBY, (fr\u00e5n akronymet f\u00f6r \u201dSymbiotic Culture of Bacteria and Yeast\u201d) som \u00e4r den cellulosaliknande biofilmen som p\u00e5minner om en manet eller en svamp och som uppkommer mot slutet av varje kombuchabryggning.<\/p>\n

Denna \u00a0symbiotiska kultur best\u00e5r som sagt av en m\u00e4ngd olika j\u00e4st- och bakteriestammar. Bland de viktigaste bakteriearterna \u00e5terfinns till exempel Acetobacter, Gluconacetobacter, Gluconobacter,och\u00a0Lactobacillales och bland j\u00e4ststammarna Saccharomyces, Brettanomyces, Schizosaccharomyces\u00a0och\u00a0Zygosaccharomyces. Under fermenteringen bryter detta g\u00e4ng ner bland annat sockret och kv\u00e4vet i teet, och en l\u00e5ng kedja av kemiska processer s\u00e4tter ig\u00e5ng. Detta ger upphov till att en rad olika nyttiga \u00e4mnen bildas och \u00e4ven till den fantastiska smaken kombucha gjort sig k\u00e4nd f\u00f6r.<\/p>\n<\/div>\n

\n
\n
\n
\n
\n

<\/div><\/div><\/section><\/span><\/p>\n

ORGANISKA SYROR Till att b\u00f6rja med inneh\u00e5ller kombucha olika organiska syror, vanligast f\u00f6rkommande \u00e4r \u00e4ttiksyra, glukon- och glukoronsyra samt mj\u00f6lksyra. F\u00f6rutom att ge den fantastiska och karakt\u00e4ristiska syrligheten till drycken s\u00e5 \u00e4r dessa syror bra f\u00f6r kroppen p\u00e5 olika s\u00e4tt. Till exempel hj\u00e4lper \u00e4ttiksyra kroppen att reglera blodtrycket, glukoronsyra f\u00f6rb\u00e4ttrar leverns funktion och mj\u00f6lksyrabakterierna bidrar till en rikare tarmflora.<\/p>\n

VITAMINER Tack vare j\u00e4sten finns \u00e4ven flera olika B vitaminer; B1, B2, B6 och B12, vilka st\u00e4rker h\u00e5ret och naglarna och \u00e4r bra f\u00f6r huden. \u00a0Som om inte det vore nog \u00e4r kombucha \u00e4ven rikt p\u00e5 C-vitamin.<\/p>\n

SOCKERFRITT (n\u00e4stan) J\u00e4sten \u00e4lskar att \u00e4ta socker, och det socker som tills\u00e4tts i b\u00f6rjan av j\u00e4sningsprocessen \u00e4r n\u00e4stan helt f\u00f6rbrukat vid dess slut. D\u00e4rf\u00f6r \u00e4r kombucha n\u00e4stintill sockerfritt. Av de olika j\u00e4ststammar som\u00a0 Kombucha inneh\u00e5ller s\u00e5 \u00e4r nog\u00a0 Brettanomyces v\u00e5r favorit. Smakm\u00e4ssigt bidrar \u2019Bretten\u2019\u00a0 b\u00e5de med fruktiga och lite citrusaktiga estrar. Nom nom.<\/p>\n

ANTIOXIDANTER Te utg\u00f6r basen i Kombucha, och det inneh\u00e5ller naturliga antioxidanter \u2013 polyfenoler. Efter fermenteringen har m\u00e4ngden polyfenoler \u00f6kat och till och med olika polyfenoler kan ha bildats , \u00e4n vad som fanns i teet fr\u00e5n b\u00f6rjan. Riktigt \u2019tea hack\u2019. Antioxidanter \u00e4r bra f\u00f6r kroppen p\u00e5 olika s\u00e4tt, det minskar m\u00e4ngden fria radikaler i kroppen, vilket bidrar till att motverka en rad sjukdomar, cellskador och f\u00f6r tidigt \u00e5ldrande. En studie fr\u00e5n Ryssland har visat att inv\u00e5narna i en \u00a0by som traditionellt druckit kombucha under l\u00e5ng tid hade l\u00e4gre cancerfall \u00e4n genomsnittet. L\u00e4s mer om den studien h\u00e4r.<\/p>\n

PROBIOTIKA Den unika sammans\u00e4ttningen av goda bakterier i kombucha omn\u00e4mns ofta som probiotika. Probiotiska bakterier skapar gynnsamma f\u00f6ruts\u00e4ttningar f\u00f6r tarmfloran och en v\u00e4lfungerande mage, med alla h\u00e4lsof\u00f6rdelar det kan medf\u00f6ra. Till exempel kan det f\u00f6rb\u00e4ttra tarmens n\u00e4ringsupptagningsf\u00f6rm\u00e5ga och \u00f6ka f\u00f6rbr\u00e4nningen, m\u00e5nga upplever att de blir piggare och f\u00e5r mer energi av att regelbundet dricka kombucha. En ml kombucha inneh\u00e5ller \u00f6ver en miljon bakterier. Visste du att det finns fler bakterier i tarmfloran \u00e4n vad det finns celler i kroppen? (!) Ta hand om dina tarmbakterier, s\u00e5 tar dina tarmbakterier hand om dig.<\/p>\n<\/div>\n

<\/div><\/div><\/section><\/span><\/p>\n

Kombucha \u00e4r proppfullt med nyttigheter, men det \u00e4r \u00e4nnu inte fullst\u00e4ndigt kartlagt hur kombucha p\u00e5verkar v\u00e5r kropp som helhet.<\/span><\/em><\/p>\n

Vi vill s\u00e5klart beh\u00e5lla den nyttiga mikrobiella kulturen s\u00e5 att den kan g\u00f6ra gott f\u00f6r dig, d\u00e4rf\u00f6r a\u0308r va\u030ar kombucha opasto\u0308riserad. Vi tycker dessutom att en kombucha med en levande ja\u0308st- och bakteriekultur smakar otroligt mycket godare \u00e4n en d\u00f6d kombucha. Det hoppas vi att du ocks\u00e5 g\u00f6r!\u00a0 Vi tills\u00e4tter INGENTING i v\u00e5r kombucha, f\u00f6rutom de ekologiska eller vilda botaniska r\u00e5varor vi smaks\u00e4tter med. V\u00e5r kombucha \u00e4r helt fri ifr\u00e5n artificiella ingredienser, smak- och f\u00e4rg\u00e4mnen, e-nummer, konserveringsmedel, extrakt och annat el\u00e4nde. Alla f\u00e4rger och smaker kommer allts\u00e5 fr\u00e5n \u00e4kta r\u00e5varor och dessutom \u00e4r den naturligt kolsyrad. 100% naturlig helt enkelt. Det ger en l\u00e4skande och frisk smak med genero\u0308s fruktighet och spa\u0308nnande syrlighet.<\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Vad \u00e4r Kombucha? [kawm-boo-chah] Namnet p\u00e5 allas l\u00e4ppar.. Kombucha \u00e4r n\u00e5got av en nygammal f\u00f6reteelse, n\u00e4stan alla generationer har n\u00e5gon erfarenhet av det, i n\u00e5gon form. Kanske har din gamla mormor bjudit dig p\u00e5 ett syrligt \u2019svampte\u2019 n\u00e4r du var liten, eller s\u00e5 kanske du f\u00e5tt en handfull med organiskt slem p\u00e5 skolg\u00e5rden av en […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"footnotes":""},"class_list":["post-18","page","type-page","status-publish","hentry"],"jetpack_sharing_enabled":true,"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/18","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=18"}],"version-history":[{"count":20,"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/18\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3828,"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/18\/revisions\/3828"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.ostergardkombucha.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=18"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}